Home / Najčitanije / Ivona je bila savršena sekretarica, a ipak je dobila otkaz nakon 17 dana rada na novom poslu

Ivona je bila savršena sekretarica, a ipak je dobila otkaz nakon 17 dana rada na novom poslu

Nije lako naći pristojan, a adekvatno plaćen posao. Još teže ga je zadržati. I niste uvek vi krivi zbog toga. Zapravo ste u najvećem broju slučajeva kolateralna šteta.  Kako god da ste odigrali, neki događaji su jednostavno unapred nameštene utakmice na koje su se kladili veliki igrači. A vi samo tumarate po pravilima za koja vam nisu rekli. Gazite po minskom polju svaki dan kad uđete u kancelariju i što se više trudite da ne stanete na minu, to se više „ubijate“. To je Ivona naučila za samo 17 dana rada u  advokatskoj kancelariji.

Pretposlednjeg majskog dana, ona je samouvereno i graciozno ušetala u Aleksandrovu kancelariju zbog unapred dogovorenog razgovora za posao sekretarice. Visoka, zgodna plavuša zbunila je advokata koji je svojim nastupom u sudnici odbranio neke od počinilaca najtežih krivičnih dela.

Držao je njenu radnu biografiju u rukama i nije znao kako da počne razgovor.

– Vi želite da radite kod nas, recite mi šta vas interesuje, možda uslovi i plata, pitao je Ivonu.

– To me svakako interesuje, ali bih volela da se ja prvo predstavim vama pa da vidite da li uopšte želite da mi izložite ponudu, odgovorila je.

– Pročitao sam vašu biografiju i ja vas želim u svom timu. Pored mene u kancelariji rade dve koleginice Jelena i Jovana, kao i dva advokatska pripravnika Goran i Vladan.  Vaš posao bi bio javljanje na telefon, prosleđivanje poruka i posluživanje stranaka. Ako vam nije problem, voleo bih da mi ujutru kad dođem na posao, spremite espreso i donesete u kancelariju. Što se održavanja higijene tiče, to nije vaš posao, dolazi žena svakoga dana pola sata pre završetka radnog vremena da očisti prostorije. Takođe, ovde svako iza sebe pere šoljice od kafe, a vi ćete pored svoje prati jedino moju i od klijenata. Plata je 500 evra, a prijava je posle probonog rada u trajanju od mesec dana. Radno vreme od devet do pet, od ponedeljka do petka, izložio je Aleksandar svoju ponudu, a Ivona je prihvatila:

– Kad mogu da počnem sa radom?

– Odmah sutra, ako vam nije problem.

– Nije. Da li postoji određeni dress code koji je potrebno ispoštovati?

– Što se mene tiče ta haljina vam sjajno stoji, ako smem da kažem. Negujte taj stil i biće okej, zaključio je advokat, a potom Ivonu sproveo kroz kancelarije u kojima su sedele njene buduće kolege.

Kada se Aleksandar sa novom sekretaricom pojavio na vratima kancelarije u kojoj su sedele njegove koleginice, nastao je muk. Jelena, takođe plavuša, iako se trudila da ostavi utisak dobre koleginice nije uspela da ubedi Ivonu u svoje dobre namere, dok je Jovana bila u sedmom mesecu trudnoće.

– Ovo je Ivona, ona je naša nova seketarica, sutra počinje da radi. Jelena pomozi joj, rekao je plavuši koja je kolutala očima, a potom se okrenuo prema budućoj koleginici:

– Ja neću biti prisutan u kancelariji narednih dana, imam porodičnih obaveza, pa se za sve što vam bude bilo potrebno obratite njima dvema.

Goran i Vladan su samo podigli glave iza svojih računara, pozdravili se sa novom sekretaricom i vratili svom poslu.

Sutradan je Ivona poranila na posao. Bila je 15 minuta pre devet ispred zgrade u kojoj se nalazi kancelarija, zvonila na interfon, ali niko nije otvarao. Oko 9. 30 došla je Jelena i otključala prostorije. Nije se izvinila zbog kašnjenja, ali je pozvala Ivonu u kuhinju da joj objasni kako da joj spremi kafu. Iako joj je Aleksandar rekao da joj kuvanje kafa za kolege nije u opisu radnog mesta, rešila je da prećuti i posluša Jelenu. Samo što je završila, u kancelraiji su se pojavili Jovana, Goran i Vladan. Tražili su isto. Ivona ih je sve poslužila. Onda su joj doneli nekakav spisak. Kada ga je pogledala, na njemu je pisalo:

„Burek sa sirom, dva štapića sa lukom, dve pogačice, sendvič sa kulenom i četiri jogurta“

Posle par minuta, Jelena je došla za njen sto i objasnila da bi će morati da ide u tri različite pekare da bi kupila sve sa spiska, a potom joj je bacila novac na sto.

Ivona je ispunila i drugi zadatak prvog radnog dana, iako se nije tako dogovorila sa poslodavcem, ali kako on nije bio u kancelariji, ćutala je i radila kako joj zapovede kolege.

Do kraja radnog vremena oprala je šoljice od kafe i pribor za jelo koji su koristili Jelena, Jovana, Goran i Vladan.

Pokušala je u par navrata da ostvari komunikaciju sa njima, ali je nailazila na zid. Nisu joj čak odgovarali na pitanja koja su u vezi sa poslom, kao što je „šta da kaže ako neko zove i traži Aleksandra, i da li je potrebno odmah da mu javi na mobilni da je imao poziv ili samo zapiše i ostavi poruku na njegovom stolu“.

Narednog dana, Aleksandar se pojavio na poslu. Došao je malo posle 10 sati.

– Kako se snalazite, jel vam pomažu ovi moji, pitao je Ivonu.

– Da, sjajni su, rekla je ona, a potom odlepršala u kuhinju da mu spremi kafu.

I taj dan se odužio budući da joj niko nije rekao šta je potrebno da radi. Na kraju je, zajedno sa ženom koja čisti, obrisala prašinu u šefovoj kancelariji.

Narednih dana, Jelena joj je rekla da skine fascikle sa najviših polica i skenira ih kako bi digitalizovali predmete na kojima rade. Posao nije bio mali, ali Ivona je sa oduševljenjem prihvatila budući da joj vreme tako brže prolazi.

Monotoniju na poslu razbio je Aleksandar kada je došao i najavio Ivoni da će mu doći klijenti, ali da ih ne pušta odmah kod njega u kancelariju, već da ih zadrži kod sebe u prostoriji petnaestak minuta i posluži kafom.

Ivona je ušla u priču sa klijentima. Pričali su o politici, umetnosti, sportu, dalekim zemljama…  Klijent, inače građevinski investitor koji zida na atraktivnim lokacijama, bio je oduševljen njom.

– Ti si sjajna, svaka ti čast. Ako te ovaj ne primi za stalno, dođi kod mene, rekao joj je.

To je čula i Jelena, koja se sve vreme trudila da pridobije njegovu pažnju, ali je on nije konstatovao.

Nakon tog događaja, Ivona je doživela da trudna Jovana viče na nju što joj nije stavila dovoljno šećera u kafu, a Vladan ju je iz svoje kancelarije zvao da dođe po njegovu šoljicu od kafe i odnese je u kuhinju.

Jeleni su dolazile drugarice na posao i slale su Ivonu da im kupuje slatkiše, sladoled, sokove. Ona ih je služila, ali joj nisu rekli da i sama može da se posluži.

Jednog dana, došla je na posao, a tamo je bila sama i uplakana Jelena. Zurila je u jednu tačku. Htela je da joj pomogne, ali joj je advokatica rekla „da je sve u redu“. Kasnije je sekretarica saznala da se prethodne noći porodila Aleksandrova supruga i da je na svet donela njihovo treće dete, devojčicu Saru.

Međutim, i dalje joj nije bilo jasno zbog čega je Jelena bila uplakana, a imala je utisak da to svi u kancelariji znaju.

Pred kraj radnog vremena u kancelariji se pojavila Dragana, Jelenina najbolja drugarica, takođe advokatica. Ona je jedina od svih, koji su svraćali kod Ivoninih kolega, bila prijatna sa njom.

– Draga, ako nemaš više posla, slobodno idi kući, sve je u redu. Ja ću se javiti na telefon, ako pozvoni, rekla joj je i ispratila do vrata.

Aleksandar se dva dana nakon rođenja ćerke pojavio na poslu. Bio je presrećan. Kako je ušao u kancelariju, rekao je Ivoni:

– Danas izgledate sjajno.

– Hvala vam, šefe. Čestitam vam rođenje detata, odgovorila mu je, a on je to shvatio kao znak da bi trebalo da se „izljube“. Čvrsto ju je privukao sebi i poljubio tri puta u obraz naočigled svih kolega iz kancelarije.

Usledio je vikend. Ivona je načula da Aleksandar pravi žurku u jednom od klubova u Beton hali, ali ona nije bila pozvana na žurku.

U ponedeljak su svi u devet bili na poslu. Aleksandar je delovao besno, Jelena je nekoliko puta ulazila i izlazila iz njegove kancelarije, lupajući vratima za sobom.

Ivoni je zazvonio telefon iz šefove kancelarije. Pozvao ju je da dođe kod njega.

– Vidite Ivona, ja sam ovih dana bio opravdano odsutan i nisam mogao da pratim vaš rad. Međutim, pred sobom imam izveštaj kolega sa kojima ste bili u svakodnevnom kontaktu i on nije pozitivan. Oni kažu da se niste uklopili u tim, a meni je to izuzetno važno, rekao joj je, a Ivona je prebledela i pokušala da ga prekine.

– Ali ja sam se trudila. Čak sam im spremala kafe, prala njihove šoljice, išla u kupovinu za njihove potrebe…

– Molim vas, ne želim to da slušam. Nemojte molim vas da kvarite utisak koji sam stekao o vama. Meni ste vi dobri, čak ću vam napisati preporuku, ako želite..

– Ne želim, izustila je kroz suze Ivona.

– Dobro, onda neću, rekao je i izvadio novčanicu od 500 evra i pružio ka njoj.

– Ovo je vaša plata.

– To je mesečna plata, a ja sam kod vas tek 17 dana, nemam da vam vratim kusur, konstatovala je.

– Ne treba kusur, zaradili ste taj novac što se mene tiče. Naći ćete vi brzo drugi posao, ne sumnjam ja u vas, tešio ju je advokat.

– Recite mi molim vas, gde sam to pogrešila, čisto da znam, da ne napravim istu grešku na novom poslu, pokušala je Ivona da sazna šta se krije iza neočekivanog otkaza.

– Ništa konkretno, samo se niste u uklopili u tim. Niste bili u subotu na proslavi…, rekao je i taman kada je ona htela da ga prekine i kaže da je niko nije zvao, njemu je zazvonio telefon.

Aleksandar se javio i svom sagovorniku kazao da sačeka, a potom pružio ruku bivšoj sekretarici.

– Želim vam sve najbolje i da brzo nađete novi posao. Ovo mi je važan poziv, rekao je, a potom dao znak da bi trebalo da napusti kancelariju zauvek.

Ivona je istrčala na ulicu i počela glasno da plače. Prolaznici su je u čudu gledali. Posle nekoliko minuta, uspela je da se smiri i obriše suze.

Godinu dana kasnije u teretani je srela advokaticu Draganu, Jeleninu najbolju drugaricu.  Obe su se obradovale ovom susretu. Nakon vežbanja, otišle su na kafu. Dragana joj se otvorila:

– Pametna si devojka, čudno je to što nisi provalila neke stvari kod Ace u kancelariji.

– Ne razumem te, bila je zbunjena Ivona.

– Aleksandar i Jelena su u šemi još od fakulteta. On se u međuvremenu oženio sa Olgom, i kao što znaš imaju troje dece. Jelenu zavlači godinama i kad ona zapreti razlazom, on joj kaže da će se razvesti. Samo što se ona smiri, on objavi da je Olga trudna, otkrila joj je Dragana.

– Ne razumem onda zbog čega sam ja dobila otkaz, pitala je Ivona.

– Jelena je bila veoma ljubomorna na tebe jer je videla kako te on gleda. Kap u punoj časi vode je bio neki poljubac kad se Olga porodila. Nije htela da te zove na slavlje, iako joj je on rekao da te obavesti da dođeš zajedno sa njima, a on ju je čak dva puta u resotranu pitao gde si ti. Poludela je od ljubomore i ucenila ga tvojim otkazom. Nisam sigurna šta mu je tačno rekla, ali znam da nije imao drugog izbora sem da te otpusti, kazala je advokatica.

Ivoni je pao kamen sa srca koji je nosila punih 12 meseci.  Ipak nije lako pobediti kad su u igri žena i ljubavnica, a sve što ti možeš da ponudiš švalerastom šefu su znanje i rad. Ništa „prekovremeno“ i ništa na kožnom kauču u njegovoj kancelariji, na kom je volela da sedi kad on nije tu, a za koji joj je Dragana rekla da je mesto na kom Aleksandar vara ženu sa Jelenom.

Napomena: Sve Srnine priče su istinite, iz realnog života, uz, iz razumljivih razloga, promenjena lična imena. Ukoliko imate svoju autentičnu životnu priču i/ili situaciju, pošaljite nam u inbox na našoj Facebook stranici. Da biste uvek prvi čitali nove priče, lajkujte stranicu www.facebook.com/seksgrad/ Hvala

 

S. V.

Foto: pexels.com

Check Also

LEKOVITA HRANA: Recept za supu koja je do 100 puta efikasnija od antibiotika!

U sezoni virusa i gripa, malo ko se izvuče bez posete lekaru, injekcija i antibiotika. …

Ostavi komentar

avatar
  Pretplati se  
Obavesti me o
error: Content is protected !!