Home / Naslovna / Darko je fakultet završio u roku, kada je nakon dve godine potrage dobio prvi posao, nije mogao da veruje šta je presudilo da baš njega izaberu!

Darko je fakultet završio u roku, kada je nakon dve godine potrage dobio prvi posao, nije mogao da veruje šta je presudilo da baš njega izaberu!

Darko je dve godine tražio posao nakon završenih osnovnih studija na Geografskom fakultetu. Konačno je dobio poziv iz jedne osnovne škole da dođe na razgovor i ponese svoju radnu biografiju.

Kako je kao student radio u kafićima, to je sve što je naveo pod radnim iskustvom. Na razgovoru je bilo još nekoliko njegovih kolega koji su već radili sa decom. Pomislio je da u takvoj konkurenciji ne postoji šansa da on dobije ponudu da radi kao zamena za nastavnika koji se razboleo.

Sekretarka škole ga je prozvala i on je ušao u kancelariju kod direktorke Vesne. Vesna je bila žena u kasnim četrdesetim, profesorka matematike, razvedena, majka brucoškinje na privatnom faklutetu za medije. Volela je da priča o sebi pa je ove podatke o njoj Darko saznao pre nego o poslu koji bi trebalo da radi.

– Svejedno neću dobiti posao u ovako jakoj konkurenciji, bar da upoznam ovu ženu,  pomislio je dok mu je Vesna pričala o svojim privatnim uspesima.

Kada je završila svoje lično predstavljanje, Vesna mu je rekla da je profesor geografije u njihovoj školi pred penzijom, da se često razboljeva i da im je potrebna zamena na najmanje mesec dana za pun fond časova.

– Dobro, mogao bih to da radim bez problema. Volim rad sa mladima, iako do sada nisam imao priliku da to i pokažem, bio je iskren Darko.

– Tako je Darko, sviđa mi se tvoj nastup. Javićemo ti u svakom slučaju ishod konkursa, rekla mu je direktorka i dodala:

– Molim te, reci mi, rođen si 19. marta 1985. godine u Leskovcu, jel tako?

– Da, tako je, bio je zbunjen.

– Da li kojim slučajem znaš vreme, pitala ga je Vesna.

– Ja ne znam, ali zna moja majka, mogu da je pitam, rekao je on.

– Odlično, pitaj pa mi javi na ovaj broj porukom čim saznaš, rekla mu je direktorka i pružila vizitkartu sa svojim brojem mobilnog telefona.

Iako zbunjen, Darko je pozvao majku čim je izašao iz direktorkine kancelarije. Ona mu je rekla vreme rođenja, a on je taj podatak odmah prosledio direktorki.

Nekoliko dana kasnije, sekretarka škole pozvala ga je da dođe na još jedan razgovor kod direktorke.

Ovog puta bio je sam u hodniku, nije bilo nikog od onih starijih i iskusnijih kolega od prošlog puta. Malo duže je čekao da ga direktorka primi. Kada je ušao u njenu kancelariju, ona je gledala u kompjuter. Podigla je glavu posle nekoliko trenutaka i nasmešila mu se.

– Zdravo Darko, dobro došao ponovo. Sedi, rekla je kroz osmeh, a onda okrenula monitor svog računara prema njemu.

– Znaš li šta je ovo, pitala ga je.

– Ne znam stvarno, rekao je.

– To je tvoja natalna karta. Sviđa mi se kako je postavljena u odnosu na mene. Odgovoran si i pošten momak, takav nama treba. Kolega, čestitam, dobio si posao, rekla mu je Vesna.

Nije mogao da veruje da je posao dobio jer je njegova natalna karta bila kompatibilna sa njenom!

Vesna je očekivala da Darko pokaže radost zbog srećne vesti, ali on je bio zbunjen zbog načina zbog kojeg je dobio posao.

– Hvala vam, šta drugo da vam kažem, rekao je.

Naredne dve nedelje, Darko je uložio mnogo truda u pripremu časova i ubrzo je dobio simpatije dece i njihovih roditelja. Pohvale za Darkov rad i posvećenost stigle su i do direktorke.

Prošlo je mesec dana i trebalo je da se nastavnik vrati sa bolovanja, međutim njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo i morao je u bolnicu.

Ubrzo su u školi dobili tužnu vest da je njihov kolega preminuo. Darku je, iako ga nije poznavao, bilo žao nastavnika. Išao je zajedno sa kolektivom škole na njegovu sahranu.

Direktorka mu narednih dana ništa nije govorila o njegovom statusu. Nakon dva meseca ga je pozvala u svoju kancelariju.

– Ti si odličan nastavnik, vidi se da dobro radiš svoj posao, ali ja moram da ti kažem da od ponedeljka više ne dolaziš, rekla mu je.

– Zbog čega, bio je iznenađen Darko.

– Šalju mi „odozgo“ nekog koje je radio u jednoj drugoj školi godinama na zamenama, dobiće posao kod nas na neodređeno, rekla mu je Vesna.

Darko je bio uznemiren. Voleo je rad u tom kolektivu, a deca su pokazala značajan napredak iz poznavanja geografije.

– Ovo stvarno nije fer, rekao joj je.

– Nije, ali nemoj da očajavaš, videla sam ja u tvojoj natalnoj karti da ćeš uspeti. Sada ti je povoljno vreme da upišeš master studije, iskoristi to, rekla mu je direktorka osnovne škole, kojoj je astrologija bila hobi.

Poražen i tužan Darko je održao još nekoliko časova pre nego što je otišao iz škole. Deci i njihovim roditeljima je bilo žao zbog toga, ali on nije mogao da im kaže:

– Šta ćete takav mi je horoskop, pitajte direktorku, iako je to želeo više od svega.

Ipak, sa svog prvog radnog mesta otišao je uzdignute glave.

Đaci, kojima je predavao, i danas mu se javljaju na ulici kada ga sretnu, a on je poslušao direktorku – astrologa i upisao master studije koje ovog meseca završava.

S. V.

Foto: pexels.com

Check Also

LEKOVITA HRANA: Recept za supu koja je do 100 puta efikasnija od antibiotika!

U sezoni virusa i gripa, malo ko se izvuče bez posete lekaru, injekcija i antibiotika. …

Ostavi komentar

avatar
  Pretplati se  
Obavesti me o
error: Content is protected !!