Home / Najčitanije / PRIČA KOJA JOŠ UVEK TRAJE: Vanja je uspela u poslu iako nema znanje i iskustvo, ali je napravila (skoro) savršen plan!

PRIČA KOJA JOŠ UVEK TRAJE: Vanja je uspela u poslu iako nema znanje i iskustvo, ali je napravila (skoro) savršen plan!

Dijana je bila na čelu marketinške agencije i autor je reklamnih spotova koji su izazvali dosta komentara u javnosti. Dijana voli da pomera granice. Ona je profesionalac i neko ko mladima rado pomaže na početku karijere.

Jedne večeri, Jovan, mladić s kojim se dopisivala preko društvene mreže Tviter ju je pitao da li bi mogla da zaposli njegovu drugaricu Vanju, takođe tviterašicu, koja živi na rubu egzistencije.

– Ona ima tešku priču, otac ju je napustio kada je bila mala, prete im plenidbom stvari zbog duga za komunalije, a hoće da radi, vredna je i dobra, napisao joj je.

Dijana mu je rekla da joj se ona javi, i već sutradan, Vanja je počela da radi u agenciji.

S obzirom na to da nije imala mnogo iskustva, Dijana je mislila da bi za nju bilo najbolje da počne kao asistent devojke koja je radila pi-ar za par estradnih zvezda. Vanja je to sa oduševljenjem prihvatila.

Prve dve nedelje nije bilo nikakvih problema, Vanja je odgovorno obavljala svaki poveren zadatak iako je stigla svima u agenciji da ispriča svoju “tužnu priču”, zbog čega su kolege osetile potrebu da joj ponude pomoć.

Uskoro posle toga, pevač kom je agencija radila pi-ar imao je koncert i trebalo je da ona bude u poznatoj koncertnoj hali s njim. Iste večeri, na drugom kraju grada, bila je organizovana humanitarna večera povodom uspešne poslovne godine poznate srpske kompanije. Vanja je imala poziv da istoj prisustvuje jer se preko društvene mreže povezala i sa šefom službe za odnose sa javnošću iz te kompanije.

– Šta se dešava sa Vanjom, pitao je Jovan u SMS poruci Dijanu.

– Kako to misliš, šta se dešava? Na događaju je, večeras pokriva koncert jednog pevača, malo pre mi se javila, nije mi se žalila da ima neki problem, odgovorila mu je ona.

Jovan joj je objasnio da je Vanja potvrdila svoj dolazak na humanitranu večeru, ali im nije rekla koje zadatke ima u agenciji, pa su svakog trenutka očekivali njen dolazak. Najpre je slala poruke da je krenula, ali da je gužva u gradu i na kraju je prestala da se javlja na telefon i odgovora na SMS.

Dijana je bila razočarana svojom novom saradnicom, iako je korektno odradila izveštaj sa koncerta. Ona je od onih šefova koji ljudske kvalitete stavljaju iznad profesionalnih. Nekoliko dana joj ništa nije govorila o onome što zna, a onda je Vanja sama došla kod nje i požalila se:

– Mogu li ja da radim nešto drugo, estrada nije za mene, rekla je.

– Stidiš se, pitala je Dijana mladu koleginicu.

– Ja sam iznad svake pevaljke i pevača sa kojim agencija radi, ako ne mogu da se bavim ozbiljnijim stvarima, zahvalila bih se na saradnji i otišla, kazala je.

– Ne mogu da ti ponudim nešto drugo u ovom trenutku, ali s obzirom na to da ti je potreban novac, savetujem ti da napraviš pauzu, rekla joj je Dijana i pružila papir na kom je bilo muško ime i mejl:

– On je vlasnik agencije. Napiši mu pismo, zahvali mu se na ukazanoj šansi. Istakni šta bi volela da radiš, a i ja ću mu reći koju lepu reč za tebe, kako bi ostavila otvorena vrata ako poželiš da se vratiš.

Vanja je uradila sve kako je Dijana rekla. Već sledeće nedelje, vratila se na posao. Dobila je unapređenje. Dijani je bilo drago zbog njenog uspeha, ali je smatrala da je došao prerano. Vanja je imala 23 godine i još uvek je studirala.

U skladu sa novom pozicijom, Vanja je promenila i svoj imidž „sirote devojke“ i preko noći je počela da nosi firmirane stvari. Njenu fizičku promenu, pratila je i mentalna jer se od one ponizne devojke pretvorila u histeričnu šeficu koja je gazila sve pred sobom.

Sa Dijanom je imala koliko-toliko korektan odnos i trudila se da uguši svoj ego kada se nađu u četiri oka. Čak joj je priznala da ima probleme kod kuće zbog kojih pomišlja na samoubistvo. Njenu bivšu šeficu je to mnogo potreslo i htela je da joj pomogne. Ponudila joj  je da se na neko vreme preseli kod nje, ali je ona to odbila.

Dijana je u međuvremenu saznala da je Vanja veoma bliska sa 30 godina starijim muškarcem koji je istaknuti funkcioner partije na vlasti. Šuškalo se da su zajedno, ali je Dijana nikada nije pitala za tračeve. Jedino što joj je Vanja sama rekla o tom odnosu bilo je  – da se poznaju i da joj on pomaže, ne objašnjavajući na koji način.

Dijani je vlasnik agencije napomenuo da je Vanju pozvao da se vrati zbog urgencije “s vrha”, a ona je odmah posumnjala da je to učinio čovek o kom joj je mlada koleginica pričala.

Agencija je narednih godinu dana počela da gubi klijente i na kraju je zatvorena. Dijana i nekolicina njenih kolega su neko vreme bili bez angažmana. Za razliku od njih, mlada Vanja je odmah dobila posao u poznatoj marketing agenciji na još odgovornijoj poziciji.

U novoj sredini, ljudi su je pitali za Dijanu, budući da je priznata u svom poslu, a ona je vremenom počela da širi neistinite priče o njoj.

– Ona je šizofreničarka, rekla je saradnici o svojoj bivšoj šefici koja joj je dala prvi posao u životu.

Jovan je saznao za to i preneo Dijani. Nije mu bilo jasno zbog čega sa toliko mržnje Vanja govori o njoj kada joj je pomogla.

– To i govori zato što sam joj pomogla. I ne samo zbog toga. Zna da imam poruke koje mi je slala dok je bila na krovu zgrade spremna da skoči zbog porodičnih problema. Za svaki slučaj mora od mene da napravi ludu osobu kako bi lakše opravdala svoje postupke ako te poruke slučajno ugledaju svetlost dana. Takođe, samo je meni priznala da iza nje stoji političar, otkrila mu je Dijana.

Vanja se odlično uklopila u svet u kom neprikosnoveno vladaju oni koji su odlični u tome da vas ubede da znaju posao, iako nikada nisu radili. I za njih je Dijana zaista luda jer pokušava da se dokaže radom… i još uvek prave ljudske vrednosti stavlja ispred svih drugih osobina.

Ova priča još uvek traje. Nastavak će dobiti najverovatnije za 10 godina.

S.V.

Foto: pexels.com

Check Also

LEKOVITA HRANA: Recept za supu koja je do 100 puta efikasnija od antibiotika!

U sezoni virusa i gripa, malo ko se izvuče bez posete lekaru, injekcija i antibiotika. …

Ostavi komentar

avatar
  Pretplati se  
Obavesti me o
error: Content is protected !!