Home / Fitness / Predugo sedenje i gledanje u mobilni mogu izazvati ukočenost u vratu i ramenima: Uz pomoć ovih vežbi oslobodite se neprijatnog bola (FOTO)

Predugo sedenje i gledanje u mobilni mogu izazvati ukočenost u vratu i ramenima: Uz pomoć ovih vežbi oslobodite se neprijatnog bola (FOTO)

Manjak fizičke aktivnosti, nepravilno držanje tela,sedenje na poslu i gledanje u mobilni telefon, najčešći su uzroci bolova u vratu. Kada se taj bol trpi duže vreme, on se širi ka ramenima, lopaticama i ponekad ka prednjoj strani grudnog koša.

Povremene masaže vratno – ramenog pojasa pomažu da se opusti i umanji bol. Ukoliko niste u mogućnosti da priuštite masažu, možete kod kuće da opustite i zagrejete mišiće. Zagrejte peškir i stavite ga na vratno -rameni deo pa ćete se na taj način relaksirati.

Redovne vežbe su najbolje rešenje. Mi vam predstavljamo one koje možete raditi na poslu, u kancelariji, za vreme pauze, kod kuće… Vežbe možete raditi sedeći na stolici (u turskom sedu), ali i stojeći.

Vežba 1.

Početni položaj – turski sed. Spuštajte bradu na grudi što više možete. Ostanite u tom položaju 10-15 sekundi , nakon toga zabacite glavu unazad koliko možete 10-15 sekundi. Vežbu ponovite.

 

Vežba 2.

Pokušajte uvom da dodirnete rame i ostanite u tom položaju 10-15 sekundi. Prebacite glavu na drugu stranu. Vežbu ponovite.

Vežba 3.

Napravite polukrug glavom do desnog ramena, zadržite 3 sekunde , pa uradite polukrug do levog ramena, takođe zadržite 3 sekunde. Vežbu ponovite  8 do 10 puta.

Vežbe za rameni pojas  i mišiće vratnog dela kičme

Vežba 1.

Namestite se u turski sed. Pravite krug celim ramenim pojasom u jednu stranu (od napred ka nazad ) i na drugu stranu (od nazad ka napred). Vežbu radite 8-10 puta na svakoj strani.

Vežba 2.

Podignite ramena ka ušima zadržite 3 do 5 sekundi , pa ramena spustite i zadržite 3 do 5 sekundi u tom položaju . Dlanovi su okrenuti ka podu i blago gurajte šakama na dole. Vežbu ponovite  8-10 puta.

 

Vežba 3.

Stavite jednu ruku na potiljak, drugu ruku ispružite iza leđa. Ruku pomerajte unazad dok ne pronađete bolnu tačku i tu zadržite 15 sekundi. Uradite sve isto i na drugu stranu. Vežbu ponovite.

Autor teksta: Snežana Zaviršek, pilates instruktor (064-535-0335)

Foto: M. V. / pexels.com

 

Check Also

LEKOVITA HRANA: Recept za supu koja je do 100 puta efikasnija od antibiotika!

U sezoni virusa i gripa, malo ko se izvuče bez posete lekaru, injekcija i antibiotika. …

Ostavi komentar

avatar
  Pretplati se  
Obavesti me o
error: Content is protected !!