Home / Naslovna / KAKO POBEDITI NEGATIVNE EMOCIJE: Savladajte sopstveni um

KAKO POBEDITI NEGATIVNE EMOCIJE: Savladajte sopstveni um

 

Tokom života mnogo patimo usled različitih dešavanja, okolnosti. Osećamo u srcu da moramo nešto da uradimo, da se ostvarimo. Živimo na način kao da ćemo zauvek živeti. Kažemo da imamo vremena, ali ne živimo duhovni život. Ukoliko ovo ne shvatimo, strahovi će nas nadjačati i biti neodvojivi deo nas i gurnuće nas nazad u patnju. Potrebno nam je da životu damo smisao.

Naš trenutni život je posledica misli iz prethodnog perioda. Kada smo ljuti, imamo određene misli. Kada smo uplašeni imamo misli. Ali neke misli mogu da budu opasne. Kada se zakačimo za tu opasnu misao, ona će nas odvesti do druge i stvorićemo negativnu emociju, a to može da nas dovede na opasno mesto (razne fizičke i psihičke bolesti).

Negative emocije su sastavni deo ega. Ego nas uništava. Kačimo se za njega i negativne emocije se šire. Potrebno je da ga prepoznamo i razumemo u svakodnevnom životu. Negativne emocije su: 1. vezanost/želja, 2. ljutnja, 3. ljubomora, 4. gordost, 5. neznanje.

Vezanost/želja

Lek za vezanost/želju je ljubav. Ukoliko volimo neko ljudsko biće, ne želimo da to biće pati. Želimo da bude srećno. Naša prevelika vezanost za drugo ljudsko biće dovodi nas do patnje. Kroz meditaciju osvešćujemo bezgraničnu ljubav i delimo je drugima iz dubine našeg bića. Radimo na način da prvo pomislimo na svoju porodicu, prijatelje, sva živa bića bez ograničenja. U meditaciji zamišljamo da dajemo ljubav u vidu bele svetlosti i zamišljamo kako je oni dobijaju. Tako vežbamo ljubav i saosećanje.

Ljutnja

Ljutnja je kad imamo želju nekoga da povredimo. Ako osećamo negde i najmanji bol želimo da ga se otarasimo. Misleći na osobu na koju smo ljuti, energija ljutnje ostaje u nama i povređuje nas same. Činimo nepromišljeno stvari kako bi povredili osobu na koju smo ljuti u nadi da će se naša bol smanjiti. U meditaciji povećavamo svesnost i razumevanje prema drugima, jer osvešćujemo da svi reaguju na isti način u cilju eliminsanja bola. Kad razmišljamo na tom nivou razvijamo ljubav prema drugima.

Gordost

Lek za gordost je meditacija u kojoj shvatamo da je i stena podložna promeni.

(Ne)znanje

Znanje o drugima je mogućnost da se usredsredimo na njihovu unutrašnjost. Ono što mi vidimo, njihovo ponašanje, stalno etiketiramo: ovo mi se sviđa, ovo mi se ne sviđa. Sve misli su manifestacija uma koji nas dovodi do pogrešnih zaključaka i zabludu.

Šamata meditacija

Lama Monlamđacu je objasnio, tokom vikend seminara nedavno održanog u Beogradu, da primenom meditacije možete pomoći sebi da sve prethodne negativne emocije savladate i ukrotite sopstveni um. ŠAMATA MEDITACIJA je izostanak misli, propraćen stabilnošću. Duh postaje opušten, jasan, nepromenljiv. Meditacija je nesleđenje misli o prošlosti, budućnosti, već samo biti u sadašnjem trenutku i fokusiran na jedan objekat.

Šta je važno za meditaciju i kako meditirati?

Kada ste kod kuće, kada meditirate važno je sesti na pod/jastuče, kako bi bili malo odignuti od zemlje. Kičma je prava. Kolena treba da budu što bliža podu. Palac se spaja sa korenom domalog prsta i u takvom položaju ruka se postavlja duboko u prepone. Brada je malo uvučena (ne previše, da slobodno pada glava). Oči nisu ni zatvorene, ni previše otvorene. Blago otvorene. Gleda se otprilike četiri prsta ispred i fokusira na neki predmet ili disanje. Usne treba da budu blago otvorene, a jezik na gornjem nepcu. Laktovi su odvojeni od tela.

Oči imaju tendenciju kretanja, ali ako budemo previše pokretali pogled, odvešće nas u rastresenost. U meditaciji gledamo direktno u prostor ispred nas. Ne gledamo dole, jer nas to uspavljuje, a ne gledamo ni gore jer to povećava budnost i uzbuđenost. Važno je da se tokom meditacije ne spava.

Potrebno je uspostaviti ravnotežu. Tu nam pomaže dah (prana). Pre meditacije 3 puta izbacimo dah napolje kroz izdah (jednom blagi izdisaj, pa srednji i na kraju najjači). Šake su zatvorene u pesnice i stoje na kolenima. Dok izbacujemo dah kroz izdisaj, pesnica se širi.

Telo i duh su povezani. Kada se telo smiri, i duh se smiri. Prana cirkuliše kroz unutrašnji kanal koji se nalazi u telu. Zato telo mora da bude uspravno. Kada prana postane stabila, omogućava duhu da se smiri.

Postoji 5 različitih prana: 1. Ona koja čini da telo bude stabilno (zemlja), 2. Ona koja sadrži toplotu (vatra), 3. Odgovorna da telo ne bude suvo, da tečnost bude na optimalnom nivou: krv, voda…4. Ona koja je zadužena za širenje toplote, kretanje tela (vetar) i 5. Ona koja razdvaja nečisto od čistog, uspostavlja pravilno varenje i kroz anus izbacuje nečisto.

Meditaciju treba praktikovati bez stimulacija čula. Ne treba paliti mirišljave sveće, uključivati tihu muziku i jesti neposredno pre meditacije. Meditirati u samoći.

Tokom meditacije može da nam se pojavi neka očita misao koja će nas dovesti do stanja rastresnosti i ometaće meditaciju. Pažnju vraćamo na meditaciju.

Dok meditiramo uočićemo da imamo mnogo misli jer obraćamo pažnju na njih. S tim iskustvom ne treba da paničimo nego da gledamo sa strane. Vremenom će se količina misli smanjiti i tada ćemo osetiti mir.

Tokom meditacije imaćemo različita iskustva/manifestacije. Možemo da se osećamo srećno, tužno, konfuzno…ali to su samo iskustva. Ne smemo da se kačimo za ta iskustvo. Ako imamo unutrašnji osećaj da je jedno dobro, a drugo loše, nismo na dobrom putu. Kada meditiramo i meditacija bude dobra po našem mišljenju, onda težimo tome, ali to nije moguće i tada upadamo u konfuziju. To treba prihvatiti  i ne kačiti za ta iskustva. Tada ćemo napredovati.

Sve ćemo pobediti ako smo voljni da to uradimo. Ako imamo energije, i duh je prisutan. Sve ćemo postići. Na putu ima mnogo prepreka. Potrebno je ostati bez previše napora. Um treba da bude stabilan i tada možemo duh da koristimo u pravcu u kom želimo. Ukoliko znate dobro da meditirate, intuitivno ćete znati šta treba u životu da uradite u cilju rešavanja problema. Kroz meditaciju učimo da imamo stav izdvojen od emocija i problema. Tada možemo sagledati kako se izboriti sa tim. Misli su manifestacija uma i mozga. Tu smo dobri, da mislimo. Ali kad posmatramo i analiziramo stvarnost, tu nećemo naći ništa. I sa tim ne znamo da se izborimo. Ništa u meditaciji nećemo naći. To je praznina i jasna svetlost u kojoj je sadržana saosećajnost i ljubav.

Autor teksta

Mirjana Jovanović

Psihoterapeut

Professional coach

063 8 333 832

Foto: pexels.com

Check Also

LEKOVITA HRANA: Recept za supu koja je do 100 puta efikasnija od antibiotika!

U sezoni virusa i gripa, malo ko se izvuče bez posete lekaru, injekcija i antibiotika. …

2
Ostavi komentar

avatar
2 Lista komentara
0 Lista odgovora
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcijq
Najpopularniji komentar
2 Autor komentara
DukaWolfbgd Poslednji komnetari autora
  Pretplati se  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
Wolfbgd
Gost
Wolfbgd

Interesantan tekst. Bas zanimljiv….

Duka
Gost
Duka

Uvod u meditaciju na prihvatljiv i interesantan nacin, bez namere da “reši sve u jednom danu”. SAMO NAPRED.

error: Content is protected !!