Home / Naslovna / LEPOTICA I ZVER: Ivana je upoznala Milutina kao skromnog momka, a ubrzo je “osvanuo” na stranicama crne hronike kao ozloglašeni narko-bos!

LEPOTICA I ZVER: Ivana je upoznala Milutina kao skromnog momka, a ubrzo je “osvanuo” na stranicama crne hronike kao ozloglašeni narko-bos!

Jelena, vlasnica agencije za izdavanje nekretnina, pozvala je telefonom Ivanu i pitala da li hitno može da preuzme klijenta „koji ima pare i traži stan za juče“.

– To ti je sigurica keš, rekla je svojoj agentkinji koja je pokušavala u popodnevnom špicu da se probije od centra grada do Autokomande, gde se nalazio stan u kom Jelena noću spava, a danju vodi agenciju.

– Nije problem, samo mi zakaži „gledanja“ i kaži mi se gde ću se s njim naći, prihvatila je Ivana.

Milutin je svoju agentkinju za nekretnine čekao ispred poznatog restorana na Tašmajdanu. Skromno obučen, ruke ispucale od teškog rada, izborano čelo, a nije imao ni 30 godina.

– Odakle ovom pare, pomislila je Ivana u sebi kada ga je ugledala.

– Pa dobro, Ivana gde si ti, čekam te 100 godina, našalio se.

– Imaš sreće što sam uopšte došla, nisi mi bio u stogodišnjem planu, odgovorila mu je u istom tonu i odmah mu se svidela zbog neposrednosti.

Otišli su u jedan stan na „Bulevaru“. Pristojna vlasnica od 70 i kusur leta, stan moderno opremljen, sunčan, prostran. Postavila mu je bezbroj pitanja, od toga i ona očekivana – s kim planira da stanuje, odakle je došao, čime se bavi i koliko zarađuje. On se s njom šalio kao sa Ivanom. Rekao joj je kako je planirao da pita svoju agentkinju da stanuje s njim, da se bavi „malo“ kladionicama, „malo“ krpicama iz Turske, da novac nije problem, kao i da dolazi iz Crne Gore, i da ima još desetoro braće i sestara.

– Baš lepo, lep biste par bili, a ja bih volela da stanujete zajedno. Ipak je lepše kad je u kući ženska ruka, i ja bih imala s kim da pijem kafu kad ti radiš jer živim preko puta, rekla je žena.

– Dobro, razmislićemo i javiti, kazao joj je Milutin i dao znak Ivani da krenu.

Objasnio joj je da ne želi gazdaricu koja bi mu se šetala svakog dana kroz stan. Ivana je to razumela jer je i sama podstanar i zna šta znači „ugrožavanje privatnosti“ od strane stanodavaca.

Jelena je drugo gledanje stana zakazala u Denkovoj bašti. Novogradnja, vlasnici žive u Pančevu i dolaze samo po kiriju, a postojala je i mogućnost plaćanja unapred.

Po Milutinovom očima je videla da se „zaljubio“ u lepo skockanu garsonjeru na prvom spratu. Ipak, nije bio jedini zainteresovani. Stariji gospodin, profesor u penziji je želeo da uzme stan za sebe, jer mu se sin oženio i postao je višak u domu koji je on sa pokojnom suprugom stekao. Ipak, bilo mu je previše 300 evra mesečno da plaća samo za „zidove“. Molio je vlasnicu da mu spusti cenu. Milutin je rekao “stan je moj, evo ja plaćam za šest meseci unapred”. Vlasnica je oklevala.

– Čekajte, gospodin je prvi došao, on ima prednost, rekla je Milutinu, a on je izvadio 2000 evra u apoenima od 500 evra i stavio na sto ispred nje.

Ivana je u njenim očima, u tom trenutku, videla kao u crtanom filmu – dolare umesto zenica.

Nije ga pitala, ni ko je, ni šta je, ni odakle dolazi, ni kako zarađuje, niti sa kim će živeti.

– Vi pravite ugovor, obratila se Ivani, koja je imala spreman papir.

U tom trenutku se vratio profesor koji je na terasi telefonirao sinu kako bi se dogovorio da mu on pomogne oko plaćanja kirije. Sin se složio, ali na žalost, kasno. Bunio se, ali uzalud. Vlasnica je već potpisala sa Milutinom tipski ugovor o izdavanju stana. I Ivana je odlično prošla. Agencijska provizija je iznosila 50 odsto od prve mesečne zakupnine, a on joj je preko toga dao još 100 evra.

– Zvaću te ja uskoro opet, neću da idem preko one iz agencije, samo s tobom dogovoram posao, rekao joj je.

Tako je i bilo. Nije prošlo ni mesec dana, Milutin je pozvao Ivanu da mu nađe još dva stana na dve različite lokacije. Pristojnost joj nije dozvoljavala da ga pita „šta će mu tri stana“ pa ga je odvela prvo na Senjak. Ušli su u jedan od najluksuznije opemljenih stanova koje je ona videla otkad se bavi izdavanjem nekretnina, ali on je bio nezainteresovan iako je cena bila više nego povoljna. Kada su izašli i seli u kola, pitala ga je:

– Tebi nije potreban stan, zvao si me da bi me muvao, nemoguće da ti se ovo ne dopada!

– Vidi lude žene! Stan je vrhunski, ali mi se ne sviđa okolina.

– Koja okolina, bre? Miran kraj, vrhunsko obezbeđenje, čak i policajac sedi u kućici tri metra od zgrade, besnela je Ivana.

– U tom policajcu i jeste problem, priznao je Mulitin.

Ništa više nije htela da ga pita. Našla mu je stan na Voždovcu, u okolini Ustaničke ulice.

Dok su obilazili stanove i išli sa lokacije na lokaciju dosta su pričali o životu. On se držao onoga što je rekao vlansici prvog stana koji su videli, a ona mu je govorila o svojoj majci koja je „tera da se uda“.

– Dobro ti majka i kaže, vreme ti je, rekao joj je.

Jednog dana ju je iznenadio pozivom. Nije mu bio potreban stan već je hteo da dođe i upozna njenu majku.  Došao je sa cvećem za gospođu. Odmah ju je osvojio. Pričao joj je kako je kopao u Crnoj Gori da bi preživeo i da je do škole pešačio svakog dana više od deset kilometara. Čim je izašao iz stana, majka je rekla Ivani:

– Vidiš kako se on bori. Došao sa brda, iz piz*e materine i kopa nogama i rukama da zaradi, nije se obesio roditeljima oko vrata k’o ti meni. A i sviđaš mu se, šta bi ti falilo da se udaš za njega?

– Kako si ti naivna! Blagoslovena si što u životu nisi nailazila na ljude na koje sam ja. Ko zna šta bi s tobom bilo, tebe bi pojeo mrak, kog meni kažeš da se čuvam, odgovorila joj je Ivana kojoj je već bilo jasno da se Milutin ne bavi legalnim poslovima.

Nije se javljao nekoliko meseci, pa je pozvao i strogo poslovnim tonom „poručio“ da mu nađe stan blizu onog na Voždovcu.

– Da ne dolazim po tebe, ajde ti dođi ispred zgrade pa idemo zajedno, rekao joj je.

Bio je petak, saobraćajni kolaps, kasnila je.

– Moraću da ti kupim kola, rekao je, a ona mu se zahvalila na više nego velikodušnoj ponudi.

Bračni par koji je izdavao stan, institirao je na tome da budući podstanari budu momak i devojka, nikako samac ili samica. Ivana je pristala da glumi njegovu devojku. Bračni par je bio ubeđen da se njih dvoje mnogo vole. Odlično su odglumili zaljubljeni par.

– Vozim te kući poslednji put, moram ti kupiti automobil, ponovio je.

Odmahnula je rukom i htela da sedne, ali je na suvozačevom mestu bila ikona Svetog Vasilija Ostroškog. Uzeo je ikonu, prekrstio se, poljubio i stavio u kasetu.

– Nisam znala da si pobožan, prokomentarisala je.

– Ja sam ktiror crkve u jednom selu u Šumadiji, ovo mi je dao starešina umesto zahvalnice.

Ubrzo je ispred Ivanine zgrade bio parkiran žuti klio, beogradske table, vodio se na njoj nepoznatog muškarca i „sveže“ registrovan.

– Evo ti ključevi, kupoprodajni ugovor, između mene i njega, pa kad budeš htela, idemo da ga prevedemo na tvoje ime, rekao joj je.

Ivana je shvatila da joj ne vredi da se sa njim ubeđuje, uzela je ključeve, saobraćajnu i papire, prevrnula očima i otišla kući, ne zahvalivši se na „poklonu“.

Nekoliko dana kasnije sedeli su u bašti poslatičarnice na Bulevaru. On joj je priznao da se bavi poslovima s one strane zakona i da mu je „glava u torbi“. Iako je znala, ipak se potajno nadala da to nije istina.”Dok nešto ne znaš sa sigurnošću, uvek postoji nada da je drugačije nego što izgleda”, mislila je. Kad je to već izgovorio, poželala je da ga nikada nije upoznala. Luckasta jeste, ali nije od onih devojaka koje to „pali“. Dok je razmišljala kako da se izvuče iz cele priče zauvek, na tramvajskim šinama se zaustavio crni audi zatamnjenih stakala. Istog trenutka, legla je ispod stola i povukla Milutina za ruku. Zeleno svetlo na semaforu se uključilo i audi je otišao. Gosti lokala i prolaznici su gledali u njih.

– Jesi li poludela, bio je besan Milutin.

– Izvini, uplašila sam se posle onoga što si mi rekao pa sam pomislila da su hteli da te ubiju, kazala je.

Objasnio joj je da ona ne brine i da on ima „oči na leđima“.

Interesovalo ju je zašto se bavi opasnim poslovima.

– Čime da se bavim, da bih mogao da preživim, rekao je.

– Od ovoga nećeš preživeti, to ti je jasno.

– Jeste, ali ja ne razmišljam o tome, hajde vozim te kući.

Nisu se videli, a ni čuli od avgusta do decembra. Automobil je i dalje stajao na pakringu ispred njene zgrade.

– Hej, gde si ti bre, ne javljaš se, mora da imaš nekog opasnog dečka, rekao joj je kada ju je pozvao posle tri meseca.

– Ja samo tebe čekam, odgovorila mu je kroz smeh.

– Dolazim po tebe, vodim te na jedno lepo mesto!

Došao je po nju i krenuo u pravcu stana na Voždovcu. Bio je drugačiji nego ranije. Njegova vožnja po ledu bi se mogla okarakterisati kao „nasilnička“. Govorio je nepovezano.

– Bio sam sa jednom bankarom i kića me je izdao, izjavio je gotovo plačući.

– Koji kića, nije joj bilo jasno.

– Kure, nije htelo da se digne, ubiću se majke mi, rekao je.

Smirivala ga je. Pokušala je da mu povrati samopuzdanje.

– Ma daj to se dešava. Mnogo radiš, sigurno si premoren. Ja mislila neki problem, ajde bre, to je rešivo, rekla mu je kad su već stigli u njegov stan.

Sela je za sto u kuhinji, on do nje. Uzeo je flašu rakije i potegao. Prilično je popio.

– Poljubi me, molim te poljubi me, ako si iskrena u svemu što pričaš, rekao joj je i čvrsto uhvatio rukama oko struka.

Ona se branila.

– Pusti me, pijan si, vrištaću.

Odgurnuo ju je od sebe, otvorio viseće delove kuhinjskih elemanata i počeo da vadi i baca novčanice od 500 evra. Bilo ih je sigurno stotinak. Letele su novčanice kao konfete.

– Ovo ti hoćeš, samo te ovo zanima, a ne ja! Ista si kao sve druge! Evo ti, na, uzmi koliko ti treba, histerisao je i plakao istovremeno.

Otišao je u kupatilo. Ivana je gledala novčanice oko sebe. Već je prošla ponoć. Bio je debeo minus napolju. Pozvala ga je par puta, odbrsio joj je da ga „ostavi na miru“. Obukla je jaknu, izašla napolje, spustila se u visokim štikalama do Ustaničke i zaustavila taksi. On je više nije zvao.

Pozvala ju je majka nekoliko meseci kasnije da joj kaže „novost“:

– Uhapšen Milutin, našli mu preko sto hiljada evra, drogu, vagice za merenje… sve to u onim stanovima koje si mu ti našla.

– Bolje je za njega da se skloni sa ulice, rekla je majci.

Nije je samo majka pozvala, već i vlasnica stana u Denkovoj bašti. Histerisala je, vrištala, vređela.

– Dovela si mi kriminalca, tužiću i tebe i agenciju, policija mi je zapečatila stan, ko će da mi nadkokandi štetu??

– Gospođo, kada ste brojali novac, nije vas zanimalo ni ko je, ni šta je. Odjebali ste profesora kada vam je Milutin izvadio 2000 evra na sto, a sad sam vam ja kriva? More da se nosite, rekla je Ivana i prekinula vezu.

Mesec dana nakon toga, pozvonio joj je telefon. Nepoznat broj.

– Gde si ti, bre, pitao ju je Milutin.

Obuzela ju je neka čudna sreća.

– Šta, bre, gde sam ja, gde si ti???

– Evo me u prdekani i ostaću ovde ko zna koliko, odgovorio joj je.

Bilo joj je žao njega, ali joj je bilo žalije sebe. Izvadila je karticu iz telefona i bacila. Kupila je novi broj i počela novi život.

Prošlo je skoro deset godina od tada. Išla je kod drugarice na trač partiju i učinilo joj se da je prošla pored njega. Okrenula se  i on se okrenuo, ali su oboje brzo skrenuli poglede. Odmah je obavestila majku da bi se mogla „zakleti“ da je srela Milutina.

Celu noć nije mogla da spava – što zbog nesnosne vrućine, što zbog nelagodnosti koju je osećala, a nije joj znala uzrok jer su stvari u njenom životu manje – više ok.

Probudila se oko podne i sat vremena kasnije uključila računar. Glavna vest na svim portalima je bila ubistvo narko dilera prethodne noći na Voždovcu. Kada je pročitala njegovu „biografiju“ nije mogla da veruje da su uz takav tekst stavili Milutinovu sliku.

Koliko god odbijala da poveruje, njen klijent je ubijen u sačekuši. Za nju će on uvek biti Milutin, „seljače sa žuljevima na rukama i izboranim čelom koje je pobeglo od motike“, a za društvo – kriminalac koji je dobio „šta je zaslužio“.

S. V.

Foto: pexels.com

Check Also

LEKOVITA HRANA: Recept za supu koja je do 100 puta efikasnija od antibiotika!

U sezoni virusa i gripa, malo ko se izvuče bez posete lekaru, injekcija i antibiotika. …

Ostavi komentar

avatar
  Pretplati se  
Obavesti me o
error: Content is protected !!