Home / Naslovna / JAPANSKI DOKTOR (105) OTKRIO TAJNU DUGOVEČNOSTI: 10 jednostavnih saveta za ispunjen život

JAPANSKI DOKTOR (105) OTKRIO TAJNU DUGOVEČNOSTI: 10 jednostavnih saveta za ispunjen život

Moglo bi se reći da je doktor Šigeaki Hinohara zaslužan za dugovečnost Japanaca, jer su njegovi saveti u velikoj meri doprineli da ova nacija živi srećno i kvalitetno.

Preminuo je 18. jula 2017, u 105. godini, a u nasleđe čitavom svetu ostavio je vrlo vredna saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja.

Želite da doživite stotu i to u odličnoj formi, zdravog tela i duha? Moguće je – on je to pokazao svojim primerom!

Hinohara je pomogao i u uspostavljanju medicinskih sistema, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovječnijih naroda na svetu. Gotovo do smrti, doktor Hinohara je radio u bolnici, lečio pacijente i predavao studentima na fakultetima.

Ovo su njegovih 10 zlatnih saveta o postizanju dugog, zdravog i kvalitetnog života.

1. Energija dolazi zato što se dobro osećamo, a ne zbog zdrave ishane i mnogo sna

– Svi se sećamo kako smo kao deca, zabavljajući se, često zaboravljali da jedemo ili spavamo. Verujem da možemo da zadržimo taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati telo s previše pravila, kao što su ručak i spavanje, objašnjava dr Hinohara.

2. Čuvajte se gojaznosti

Doktor Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju višak kilograma, pa zato treba paziti na svoju težinu i fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati ishranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On je, na primer, za doručak pio kafu, čašu mleka i sok od pomorandže sa kašičicom maslinovog ulja.Verovao je da je ovo ulje odlično za krv i kožu.

3. Planirajte unapred

Hinohara je uvek imao pun raspored za godinu unapred, a čak je i planirao još više u budućnost. Tako se, kako je rekao – jako radovao Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Na žalost, nije ih doživeo, ali njegov stav prema životu i planovima govori koliki je bio optimista, što je isto vrlo važna stavka za dugovečnost.

4. Ne morate u penziju, ako to ne želite

– Posle 65. godine počeo sam da volontiram. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakom minutu svog posla, govorio je Hinohara. Ukoliko čovek želi još da radi – neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penziju i posveti se onome što želi da radi.

5. Delite znanje i veštine s drugim ljudima

Hinohara je godišnje držao oko 150 predavanja. Predavao je svima – od dece u školi do ozbiljnih preduzetnika i doktora. Uvek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i po 90 minuta. Imao je običaj da kaže kako gastajanje čini snažnijim.

6. Ne verujete svemu što kaže doktor

Dr Hinohara je smatrao da doktori ne mogu da izleče svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im doktor prepiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju da li bi to isto preporučio svojim bližnjima. Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati bespotrebnom stresu i patnji? Verovao je da životinje i muzika imaju veliki uticaj u ozdravljenju, mnogo veći nego što to misli medicina.

7. Idite stepenicama i sami nosite svoj prtljag

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lift. Uvek i svuda idite stepenicama i trudite se da nosite svoj prtljag sa sobom. Hinohara je ceo život išao stepenicama i uvek po jednu preskakao. Stepenice i hodanje su svakodnevna vežba za vaše srce i celo telo.

8. Nadahnite svaki dan, pronađite inspiraciju

Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas inspiširu. Tako je činio i Hinohara. Za njega je najinspirativnijabila pesma Roberta Brauninga – Abt Vogler. Ne morate da se zadržite samo na književnosti. Slušajte muziku,uživajte u likovnoj umetnosti, šetajte u prirodi…

9. Bol je misteriozna

Najefiksniji način za savladavanje bola je kroz zabavu. Kada se dete udari, objasnio je Hinohara, plakaće sve dok mu pažnju ne okupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako bi trebalo da rade i odrasli ljudi. Bol treba utopiti u zabavi! Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse i ostale životinje, kao i muizku koja će pomoći pacijentima nositi se s bolom.

10. Ne gomilajte materijalne stvari

– Ne trošite život na gomilanje materijalnog, jer ionako ništa nećete poneti sa sobom kada umrete, jednostavan je bio Hinohara u poslednjem od deset zlatnih principa dugovečnosti.

Izvor: atma.hr

Foto: pixabay.com

 

 

 

Check Also

OSLOBODITE SE STRAHA OD BUDUĆNOSTI: Kažite “nije me briga” i pustite šta bi moglo biti

Ne brini o budućnosti koja još nije tu, ili koja možda nikada neće doći, zapostavljajući …

Ostavi komentar

avatar
  Pretplati se  
Obavesti me o
error: Content is protected !!