Home / Naslovna / RAZMIŠLJATE O SEKSU SA BIVŠIM PARTNEROM? Iznenadiće vas šta nauka kaže o tome!

RAZMIŠLJATE O SEKSU SA BIVŠIM PARTNEROM? Iznenadiće vas šta nauka kaže o tome!

Da li bi trebalo da imate seks sa bivšim partnerima? Za dobrobit vašeg emotivnog stanja, razum kaže – ne.

Ipak, sudeći prema dve studije objavljene u naučnom časopisu “Archives of Sexual Behavior”(Arhiva seksualnog ponašanja), seks sa bivšim partnerom uopšte nije loša stvar i neće usporiti proces prebolevanja, čak i ako je prekid bio bolan.

U prvoj studiji, koju su sproveli naučnici na tri prestižna američka univerziteta, 113 parova koji su “sveže” raskinuli, odgovarali su na pitanja o odnosu s bivšim partnerom. Neka od pitanja bila su “jesu li imali fizički kontakt”, “koliko privrženo su se osećali sa njim” i “kako su se emotivno osećali na kraju dana”.

U drugom istraživanju, koje su sproveli isti naučnici, pitali su 372 ljudi “kako su se osećali nakon seksa s bivšima”, odnosno “jesu li i dalje bili emotivno vezani za njih”.

Oba istraživanja su utvrdila kako seks s bivšim partnerom definitivno ne uzrokuje dodatno ”slamanje srca”, čak i ako to napravite više puta, kao što je to uradila većina uključenih u istraživanje.

Takođe, oni koji su rekli da i  dalje imaju emocije prema svojim bivšim ljubavnicima, najviše su tražili seks, verovatno zato što pokušavaju da popune bolnu emotivnu rupu koja je nastala raskidom.

Ali, možda i najvažnije, naučnici su otkrili da seksualni odnos s bivšim nije uzrokovao da se pojedinci osećaju lošije zbog raskida. Naprotiv – osećali su se pozitivnije zbog cele situacije.

Vođa istraživanja Stefani Spelman sa Univerziteta “Wayne State” u Detroitu kaže kako bismo, umesto osuđivanju, pre trebalo da se posvetimo kritičkom razmišljanju o motivaciji želje za seksom s bivšim.

Izvor: index.hr

Foto: pixabay.com

Check Also

AUTOSUGESTIJA IMA MOĆ: Izgovarajte ovu rečenicu tri puta dnevno tokom mesec dana i desiće se čudo!

Poznati francuski psiholog Emil Kue je u jednoj bolnici u kojoj je radio u Parizu, sproveo ekspertiment na svojim pacijentima, …

Ostavi komentar

avatar
  Pretplati se  
Obavesti me o
error: Content is protected !!