Home / Naslovna / KAKO NAJLAKŠE OSTATI BEZ PARTNERA: Ako radite ovih PET stvari kada ste u vezi ili braku sasvim je sigurno da će vas ON ostaviti

KAKO NAJLAKŠE OSTATI BEZ PARTNERA: Ako radite ovih PET stvari kada ste u vezi ili braku sasvim je sigurno da će vas ON ostaviti

U potpunosti se slažem sa stavom da ako hoću da upoznam sebe, najbolje ću u tome uspeti ukoliko uđem u partnerski odnos. Najdinamičnija i najposećenija je učionica u kojoj su glavni akteri partneri, a tema muško ženski odnosi. Nema tog učitelja koji i sam nije upao u zamku tih odnosa i koji nije učio o sebi iz odnosa koje je imao. Nema dileme da su najbolji učitelji naši partneri.

Skloni smo da od svog partnera očekujemo da ima određene osobine koje nama u potpunosti odgovaraju: da je pametan, vredan, iskren, šarmantan, zabavan, posvećen, romantičan, da je materijano obezbeđen i finansijski stabilan, da poštuje našu potrebu za nezavisnošću i slobodom, da radi stvari u onom trenutku i na način kako nama to odgovara, ali baš u tom trenutku i na baš taj način. Manji je broj osoba koje polaze od sebe i zapitaju se da li u sebi imaju one osobine koje zahtevaju od svog partnera. Da li vole svog partnera, da li su nežni, da li je život pored njih sloboda ili zatvor, da li besomučno troše novac, da li su posvećeni dovoljno, da li postupaju na način koji odgovara partneru ili i ne baš.

U tekstu ću izdvojiti nekoliko načina ponašanja koja će vas nepogrešivo odvesti u život bez partnera:

Sebe i svoje potrebe stavljate u prvi plan

Uopšte nije važno šta želi partner. Neka želi sam i neka ispunjava sam svoje želje.

Dok god su samo vaše potrebe na mestu broj jedan, vaša ljubav nema nikakvu šansu za uspeh. Onog momenta kad date šansu svojoj ljubavi i prioritet stavite na partnerove potrebe, moći ćete da slavite uspeh u vašoj vezi. Niko nije savršen, pa ni vaš partner. Ali mi volimo svog partenera bez obzira na njegovu nesavršenost. Upravo u toj nesavršenosti je čarolija. Upravo je tu njegova specifičnost. Partner koji je pored nas, nama se podrazumeva. Ne ulažemo energiju u vezu. Ne posvećujemo joj pažnju.

Svakako je važno da se samorealizujete i osećate da živite svoju svrhu. Ali do prave ispunjenosti dolazi onog trenutka kada svoj ostvareni život možete sa nekim da podelite, da živite svoju svrhu, ali birate da živite pored osobe koja je pored vas. Ukoliko pored sebe imate osobu koja obožava da provodi vreme sa vama, rado vas u društvu predstavlja kao svoju ljubav, devojku ili ženu, razume vašu potrebu za slobodom i nazavisnošću, uživa u vašim uspesima, pa zamislite onda šta biste bili u stanju da uradite za takvu osobu.

Donosite odluke samostalno, bez međusobonog dogovora

Sve što ste naumili da uradite, uradite na način da niko ne zna, posebno ne partner. Tajnost u donošenju odluka je najbolji način da se rešite partnera.

Veliki broj ljudi, koji dolazi kod mene, žali se na partnera i način na koji je tretiran od strane partnera. Na različite načine dolaze do saznanja da ih partner laže ili donosi odluke bez njihovog znanja. Partneri iako žive pod istim krovom, budu isključeni iz odluka koje partner donosi samostalno, mimo njih. Na primer partner donosi samostalne odluke o potrošnji porodičnog budžeta, kupovini automobila, odlaska na skupe seminare, podiže kredit, pozajmljuje novac, odlazi na službeno putovanje iako je potrebno da bude prisutan za vreme detetovog rođendana…Razlozi zbog kojih se samostalne odluke donose, ne moraju da imaju lošu nameru, ali svakako kad partner nije učestvovao u njima, niti imao priliku da kaže svoje mišljenje dovodi do osećaja izdaje i daljeg nepoverenja koje izjeda zdravu vezu.

 Iza svakog njegovog postupka krije se loša namera

Na sve što partner uradi gledate na način kao da je imao lošu nameru, svako njegovo ponašanje je odraz bahatosti i samoživosti.

Nema osobe koja nije pogrešila. Ne postoji ni dete koje nije učilo iz grešaka. Dok god smo fokusirani na lošu nameru u ponašanju našeg partnera nećemo pomoći našoj vezi da ozdravi. Lek za dobar odnos je fokus na partnerovu dušu. Ona je čista. Iza lošeg ponašanje krije se neki strah. Kad to znate prestajete da osuđujete partnera i večito kritikujete. Nikada ne pretpostavljajte da se iza svakog ponašanja krije loša namera vašeg partnera (Odlazak na trening sa drugarima je izgovor da vidi svoju ljubavnicu i slično) jer ćete uništiti čaroliju ljubavi.

Ponižavajte i obezvređujte svog partnera, ne poštujte ga

Sve što on radi, svaku radnju, svako ponašanje obezvredite. On je tu za iskaljivanje vašeg besa i nezadovoljstva.

Sve polazi od nas samih. Sve što vidimo i kako analiziramo nečije ponašanje, rezultat je naših misli i uverenja. Često nezadovoljstvo sobom i sopstvenim dostigućima prenosimo na partnera i prebacujemo krivicu na njega.

Najzdravija ljubav je ona koju osećamo prvenstveno prema sebi. Tada ćemo moći drugome da pružimo bezuslovnu ljubav. U ljutnji izgovaramo ružne reči, pretimo, često izgovaramo reč „kraj“. Tada puštamo da se strah useli u našu vezu i tada smo pokrenuli lavinu energije koja ide ka tom „kraju“. Umesto da energiju usmeravate na loše stvari, pretnje, omalovažavanje, nepoštovanje, okrenite je prema zahvalnosti prema onome što imate pored sebe. Budite zahvalni na malim stvarima koje imate pored njega. Napravite i najmanji trenutak čarobnim, ustajanje zajedničko iz bračnog kreveta uz nežnu opuštajuću muziku, gledanje filma uz vino i sveće, pokriveni ćebetom, odlazak zajednički na koncert, pozorište, kafanu i sve ono što vama donosi osmeh na lice i čini vas srećnim da ostatak dana koji provodite bez partnera bude lakši.

Ne slušajte šta vam govori

Sve što vam partener govori je potpuno nebitno. Ne trošite vreme na slušanje stvari koje ste čuli sto puta. Ne oduzimajte sebi svoje dragoceno vreme.

Mnogo puta u vezama dešava se da jedna osoba ćuti i čini se da sluša, a naknadno radi ono što je naumila, bez obzira na to šta je prethodno „slušala“. Nije dovoljno samo „slušati“ svog partnera, potrebno ga je čuti i razumeti šta nam govori. Šta ga povređuje, kakve emocije se javljaju zbog našeg ponašanja.

U mom radu sa ljudima, u kojima je tema partnerski odnos, uvek najveću pažnju posvećujem komunikaciji, koja je baza partnerstva. Različiti su razlozi zašto parneri ne izgovaraju ono što im smeta: izbegavaju svađu, imaju strah da će ih partner ostaviti ako mu iznesu razloge za svoje nezadovoljstvo, nerazumevanje od strane partnera i ponovno ponašanje na isti način, trpe određeno ponašanje zato što imaju zajedničku decu ili nemaju dovoljno novca za samostalni život… I tako godine prolaze, nezadovoljstvo se povećava i na kraju dolazi do potpunog ćutanja ili erupcije vulkana.

Morate naučiti da kažete šta je problem i šta vam smeta. Najbolji način je da prvo govorite o onome što cenite i volite kod njega, zatim opišite njegovo ponašanje, govorite o svojim emocijama partneru (kako to deluje na vas), završite sa nečim lepim, ostavite ga u dobrom raspoloženju. Ova vrsta komunikacije zahteva i to da se odabere pravi momenat. Ne komunicirajte u momentu ljutnje, jer nećete postići željeni efekat.

Ljudi koji dolaze i traže pomoć su osobe koje i dalje vole svog partnera. Ono u čemu se razilaze je što imaju različiti pojam ljubavi. Jedan partner iskazuje ljubav na sebi svojstven način, ali to drugi partner ne prepoznaje, jer za njega je ljubav nešto potpuno drugačije. Načini iskazivanja ljubavi nisu istovetni. Lek je u dobroj komunikaciji, potpunom razumevanju partnera, fokusu na dobru nameru njegog ponašanja i našoj bezuslovnoj ljubavi prema njemu.

Autor teksta:

Mirjana Jovanović

Psihoterapeut

063 8 333 832

Foto: pexels.com, pixabay.com, unsplash.com

Check Also

AUTOSUGESTIJA IMA MOĆ: Izgovarajte ovu rečenicu tri puta dnevno tokom mesec dana i desiće se čudo!

Poznati francuski psiholog Emil Kue je u jednoj bolnici u kojoj je radio u Parizu, sproveo ekspertiment na svojim pacijentima, …

Ostavi komentar

avatar
  Pretplati se  
Obavesti me o
error: Content is protected !!