Home / Naslovna / KAKO NAJLAKŠE OSTATI BEZ PARTNERA: Ako radite ovih PET stvari kada ste u vezi ili braku sasvim je sigurno da će vas ON ostaviti

KAKO NAJLAKŠE OSTATI BEZ PARTNERA: Ako radite ovih PET stvari kada ste u vezi ili braku sasvim je sigurno da će vas ON ostaviti

Ne slušajte šta vam govori

Sve što vam partener govori je potpuno nebitno. Ne trošite vreme na slušanje stvari koje ste čuli sto puta. Ne oduzimajte sebi svoje dragoceno vreme.

Mnogo puta u vezama dešava se da jedna osoba ćuti i čini se da sluša, a naknadno radi ono što je naumila, bez obzira na to šta je prethodno „slušala“. Nije dovoljno samo „slušati“ svog partnera, potrebno ga je čuti i razumeti šta nam govori. Šta ga povređuje, kakve emocije se javljaju zbog našeg ponašanja.

U mom radu sa ljudima, u kojima je tema partnerski odnos, uvek najveću pažnju posvećujem komunikaciji, koja je baza partnerstva. Različiti su razlozi zašto parneri ne izgovaraju ono što im smeta: izbegavaju svađu, imaju strah da će ih partner ostaviti ako mu iznesu razloge za svoje nezadovoljstvo, nerazumevanje od strane partnera i ponovno ponašanje na isti način, trpe određeno ponašanje zato što imaju zajedničku decu ili nemaju dovoljno novca za samostalni život… I tako godine prolaze, nezadovoljstvo se povećava i na kraju dolazi do potpunog ćutanja ili erupcije vulkana.

Morate naučiti da kažete šta je problem i šta vam smeta. Najbolji način je da prvo govorite o onome što cenite i volite kod njega, zatim opišite njegovo ponašanje, govorite o svojim emocijama partneru (kako to deluje na vas), završite sa nečim lepim, ostavite ga u dobrom raspoloženju. Ova vrsta komunikacije zahteva i to da se odabere pravi momenat. Ne komunicirajte u momentu ljutnje, jer nećete postići željeni efekat.

Ljudi koji dolaze i traže pomoć su osobe koje i dalje vole svog partnera. Ono u čemu se razilaze je što imaju različiti pojam ljubavi. Jedan partner iskazuje ljubav na sebi svojstven način, ali to drugi partner ne prepoznaje, jer za njega je ljubav nešto potpuno drugačije. Načini iskazivanja ljubavi nisu istovetni. Lek je u dobroj komunikaciji, potpunom razumevanju partnera, fokusu na dobru nameru njegog ponašanja i našoj bezuslovnoj ljubavi prema njemu.

Autor teksta:

Mirjana Jovanović

Psihoterapeut

063 8 333 832

Foto: pexels.com, pixabay.com, unsplash.com

Check Also

LEKOVITA HRANA: Recept za supu koja je do 100 puta efikasnija od antibiotika!

U sezoni virusa i gripa, malo ko se izvuče bez posete lekaru, injekcija i antibiotika. …

Ostavi komentar

avatar
  Pretplati se  
Obavesti me o
error: Content is protected !!