Home / Naslovna / Gordana je u Pretoriji dobila starateljstvo nad ćerkom pa došla u Srbiju i izgubila sve

Gordana je u Pretoriji dobila starateljstvo nad ćerkom pa došla u Srbiju i izgubila sve

Gordana je po završetku Medicinskog fakulteta verovala da će zauvek ostati u svojoj zemlji i lečiti bolesne. Međutim, život ju je, nakon tri godine rada u srpskom zdravstvu,  odveo u Pretoriju, jedan od tri glavna grada Južnoafričke Republike. Odlazak joj je teško pao jer je rođena i odrasla u Beogradu kao jedino dete svojih roditelja. Imala je mnogo prijatelja jer je bila nesebična, uvek spremna da pomogne drugima, pozitivna i nasmejana.

Bez obzira na nostalgiju koja ju je mučila, u Južnoafričkoj Republici se brzo i lako snašla. Radila je na jednoj privatnoj klinici sa kojom je ugovor potpisala još dok je bila u Srbiji. Plata i bonosi nisu bili naročito veliki za tamošnje uslove, ali ona to nije znala kada je dogovarala posao  – tada joj se učinilo mnogo jer je poredila sa doktorskim platama kod nas. Ipak, nije odustajala. Učila je i usavršavala se dodatno. Ubrzo je dobila je ponudu “koja se ne odbija”.

U najpoznatijoj privatnoj bolnici u Južnoafričkoj Republici upoznala je Kolinsa, tamnoputog kolegu hirurga, koji potiče iz poznate porodice lekara. Deset godina su Gordana i Kolins radili i živeli zajedno, i kada je pomislila da će zauvek ostati u statusu “devojke i dečka”, on je kleknuo ispred nje i rekao:

– Udaj se za mene!

Dok je dolazila sebi od prvobitnog  šoka, usledio je novi:

– Kupio sam klinku od Pita, kada postaneš moja žena, polovina će biti tvoja!

Gordana je bila presrećna. Venčali su se na imanju njegovih roditelja. Sve je bilo kao u bajci. Počeli su da rade na potomstvu. Na žalost, kod oboje je postojao zdravstveni problem pa su odlučili da usvoje dete. Nakon šest meseci, u kuću im je došla tek rođena tamnoputa devojčica, kojoj su dali ime Maya.

Gordana je bila presrećna. Imala je sve u životu – zdravlje, karijeru, novac, ljubav brižnog supruga i dete, kao krunu njihove dugogodišnje ljubavi. Ona se u potpunosti posvetila Mayi, dok je poslove oko vođenja klinke prepustila suprugu.

Devojčica je napredovala, Gordana je bila zadovoljna i nije obraćala pažnju  na to što njenog  supruga sve češće nema kod kuće. Međutim, posle nekog vremena on je postao hladan prema njoj i Mayi. Svaki njen pokušaj da razgovaraju o tome šta nije u redu završavao se njegovom vikom i histerijom da ga „guši“. Gordana nije odustajala. Bila je uporna. Na kraju je platila dektetiva da prati Kolinsa. On joj je javio lošu vest – doktor je u vezi sa duplo mlađom medicinskom sestrom koja je zaposlena u njihovoj bolnici.

Nije mogla da obuzda svoju prirodu i prećuti, čim je došao kući kasno u noć, napala ga je. Udarala ga je, vrištala, plakala, pretila…. Nije se branio. Maya se probudila i zaplakala. Uzela ju je u naručje i otišla kod prijateljice.

Iako nije bila spremna da mu oprosti i pređe preko prevare, očekivala je da će on doći da je moli za oproštaj i da razgovaraju kuda dalje posle svega, s obzirom na to da imaju zajednički posao i dete. Međutim, Kolins se nije javljao. Odlučila je da se vrati u njihovu kuću, ali je on promenio bravu na ulaznim vratima i nije mogla da uđe. Uputila se u bolnicu, ali je obezbeđenju rečeno da je ne pusti u zgradu. Pozvala ga je, ali on nije hteo da se javi.

Počela je, za Gordanu teška, ali ne i duga, brakorazvodna parnica. Ona se na sudu borila za Mayu, Kolins za imetak koji su stekli. Iako je smatrala da ima pravo na pola imovine, njen suprug joj je u moru papira koje joj je dao na potpisivanje prilikom stupanja u bračnu zajednicu, „poturio“ da potpiše i neke u  kojima je pisalo da se, u slučaju razvoda, odriče svega u njegovu korist.

Njen advokat joj je savetovao da pokušaju da dokažu da je to podvala i ona je pristala. Međutim, jedne noći, Kolins ju je posetio u stanu koji je iznajmila za sebe i devojčicu i zapretio da će uzeti Mayu, bude li to pitanje pokrenula. Rešila je da zadrži usvojenu ćerku pa je pristala na sve njegove uslove. Međutim, kada su završili brakorazvodnu parnicu u kojoj je Kolins dobio sve osim Maye, Gordani je stigla nova tužba – njen bivši muž je tražio zajedničko starateljstvo nad devojčicom.

Kolins joj je naglasio da sudiju kojem je dodeljen njihov slučaj, drži u svojim rukama, i da ne pokušava ništa da uradi.

Devojčica je, po meri koju ju izdao sudija, počela vikende da provodi kod oca i maćehe. Međutim kući se vraćala tužna, uplašena i uplakana.

– Mama, mamice, ja neću više da idem tamo, ne daj me mama, govorila je Maya Gordani, ali joj nikada nije rekla šta je izazvalo taj osećaj u njoj.

Gordani je advokat pred presudu rekao da Kolins ide na potpuno starateljstvo nad ćerkom i da je već našao svedoke koji bi potvrdili da je ona nepodobna majka, alkoholičarka.

-To je nemogće, ja nikada nisam probala kap alkohola, rekla mu je, ali je i shvatila da je vrag odneo šalu i da mora pod hitno nešto da učini, kako bi sprečila nasilno oduzimanje deteta kom je posvetila svoj život.

Spakovala se i sa Mayom došla u Beograd. Skoro nikom od prijatalja nije rekla šta se izdešavalo sa Kolinsom, ali je nagovestila da ona i ćerka ne planiraju da se vrate u Južnoafričku Republiku. Posla za nju u prestonici nije bilo, ali je prihvatila da bude „seoska doktorka“ u Vojvodini.

Maya je znala po neku srpsku reč, ali je bila bistro dete i brzo je učila pa je u septembru krenula u prvi razred. Gordana je mislila da se njihov život vraća u normalu, a onda je videla sliku svoje ćerke na naslovnim stranama svih dnevnih novinama u Srbiji uz tekst:

„Traži se Maya S.  Majka otmičar. Svima koji imaju neku infomarciju sledi novčana nagrada od oca devojčice.“

Mnogima je to bio zbunjujući tekst jer „majka otmičar svog deteta“ u Srbiji “nekako ne biva”. Gordana je sa Mayom preko noći napustila mirno vojvođansko selo i došla u Beograd, na Kalemegdan, u stan svog prijatelja iz detinjstva. Nisu izlazile napolje danima, a plaćena kampanja protiv nje je išla danima. Hranu im je donosio prijatelj. Čak ni njeni roditelji nisu znali gde su im ćerka i unuka.

Nakon mesec dana skrivanja, komšinica iz zgrade gde su njih dve bile smeštene, posumnjala je da je Maya u jednom od stanova i, da bi dobila nagradu, pozvala broj telefona sa „potrenice“ iz novina. Došla je policija, a sa njima i Kolins. Mayu su nasilno odvojili od majke, a Gordani su stavili lisice na ruke. Dok je odlazio, doktor je pogledao prema svojoj bivšoj ženi i rekao:

– Mislila si da ćete Srbija spasiti? Pa ja sam kupio važnog čoveka iz pravosuđa za samo 500 evra da mi završi  ovo, tako malo mi u Preotriji niko ne bi uzeo, glupačo, gde si našla da pobegneš?!

Gordana je uhapšena i odvedena u Centralni zatvor bez suđenja. Samo je dobila da poptiše presudu po kojoj je kriva za otmicu svog deteta na osnovu iskaza njenog bivšeg supruga i da se upućuje na izdražavanje zatvorske kazne u trajanju od 30 dana.

O zatvorskim danima ne želi da priča. Kada ih se priseti, suze same krenu, unervozi se i poželi da je mrtva. Nakon izlaska na slobodu, u Srbiji je provela još godinu dana. Novac za život je dobiljala od roditelja, i od malobrojnih prijatelja iz detinjstva koji su uspeli u životu i pokrenuli svoje privatne biznise. Nijedna institucija nije htela da joj otvori vrata i pomogne da se ispravi nepravda koja joj je učinjena. Ona je svojoj zemlji oprostila izdaju i prodaju za 500 evra stranom državljaninu koji je u svojoj državi izgubio spor, iako je tamo dao mnogo više.

Gordana je imala je samo jedan san – da ponovo zagrli Mayu.

– Ćerka mi je u Srbiji priznala zbog čega nije želala da ide kod oca i maćehe. Vodili su ljubav na njene oči i terali je da spava između njih, a svi su bili goli, govorila je Gordana, ali nije imao ko da je čuje.

Da je govorila istinu, potvrdili su, na osnovu devojčicinih crteža, psiholozi koji su radili sa njom.

U međuvremenu, Gordani su umrla oba roditelja. Ostala je sama u porodičnom stanu u centru Beograda. Prodala ga je i kupila kartu u jednom pravcu za Preotriju. Otišla je da povrati svoju ćerku, sama, bez ikoga.

S. V.

Foto: pexels.com, pixybay.com

Check Also

LEKOVITA HRANA: Recept za supu koja je do 100 puta efikasnija od antibiotika!

U sezoni virusa i gripa, malo ko se izvuče bez posete lekaru, injekcija i antibiotika. …

Ostavi komentar

avatar
  Pretplati se  
Obavesti me o
error: Content is protected !!