Home / Naslovna / ISPOVEST SITNOG LOPOVA: Voleo bih da živim od poštenog rada, ali to u ovoj zemlji nije moguće

ISPOVEST SITNOG LOPOVA: Voleo bih da živim od poštenog rada, ali to u ovoj zemlji nije moguće

Novine i portali su puni tekstova o krupnim zverkama što zavlače ruku u državnu kasu ili bez vidnih motiva pucaju u sve što se kreće. U zaborav su pali sitni prestupnici, kurve, dileri, prevaranti koji su često duša jednog grada.

Oni deo svojih malih života provedu u zatvoru otvorenog tipa u Padinskoj Skeli, u koji su, u srećno vreme, odlazili mangupi glavnog grada na doškolavanje. Svi bivši zatvorenici ovog zatvora su složni u jednom – uslovi i hrana su bolji nego u mnogim bolnicama u Srbiji.

Ovog puta donosimo vam ispovest  Davora J. iz okoline Beograda, koji je zbog iznude u zatvoru proveo devet mesec, ali mu to nije bilo prvo krivično delo zbog kojeg je robijao.

– Bavio sam se uterivanjem dugova, zajedno sa drugarima iz kraja i nekim Crnogorcima. Sa nama je tada bio i poznati, a sada pokojni, kriminalac. Radili smo neku prevarantkinju. Dugovala je čoveku koji nas je angažovao preko 100.000 evra. Upali smo joj u kuću i tri dana nju i njenog dečka, ljubavnika držali vezane za radijator. Primetim da će lopuža premreti od straha i odvezem je u Urgetni centar. Tamo je „srede“ i mi je vratimo ponovo u stan, al’ provalila nas komšinica, pozvala one s puškama i tad sam pao, priznao je Davor.

Po izlasku iz zatvora, sačekale su ga supruga i ćerka. Bezuslovno ih voli i priznaje da im nije bilo uvek lako s njim. Iz prvog braka ima dvoje dece i trudi se da im obezbedi pristojan život.

– Moja supruga je pedijatar. Ona je iz ugledne porodice, prvih šesti meseci veze morao sam pred njenima da se pretvaram – da nosim odela i ručam u pola tri. Međutim, provalio me je njen ćale čim sam progovorio, kaže on i dodaje da u to vreme nije krao.

Međutim, kako to obično biva, kada čovek želi da se izvuče iz lošeg društva, naiđe na izazove kojima teško odoli.  Tako je Davor, u vreme dok mu je supruga bila trudna, izašao po cigarete i sreo druga, kako sam kaže „iz prethodnog života“.

– Pita me džukela šta radim, ja mu pričam da sam se oženio, da čekamo prinovu i da tražim pošten posao, on mi se nasmeje u lice i pozove da se kockamo. Tada sam na račun moje žene zadužio preko 10.000 evra. Napustim je jer mi je bilo teško da je pogledam u oči, a ona dođe za mnom, priseća se on.

Na pitanje hoće li posle svega definitivno raskinuti sa dosadašnjim načinim života, kao iz topa odgovara:

– Ne, to je nemoguće! Trebalo bi da menjam ime, grad, sve…Voleo bih ja da u ovoj zemlji živim od poštenog rada, ali to nije moguće. Znam da vozim kamion, ali od toga deci ne mogu da kupim patike, mobilne telefone, da platim letovanje i zimovanje, a sve im je to potrebno.

Ne veruje u  mogućnost povratka u zatvor, jer je kako kaže „izučio zanat“.

– Prvi put sam ukrao kada sam imao samo 20 godina. Završio sam elektrotehničku školu i upisao ETF. U to vreme je počeo posao sa Švajcarskom i švercom automobila, a meni je neko rekao da glupi ljudi studiraju i nemaju nikakvu perspektivu u odnosu na one koji se oko zgrade fakulteta voze u audiju, pa sam odlučio da batalim fakultet i okrenem se ovom poslu, rekao je Davor.

S. V.

Foto: pixabay.com

Check Also

LEKOVITA HRANA: Recept za supu koja je do 100 puta efikasnija od antibiotika!

U sezoni virusa i gripa, malo ko se izvuče bez posete lekaru, injekcija i antibiotika. …

Ostavi komentar

avatar
  Pretplati se  
Obavesti me o
error: Content is protected !!