Home / Fitness / IMATE USPOREN METABOLIZAM? Sedmodnevni plan za gubljenje kilograma koji će voleti i lenji

IMATE USPOREN METABOLIZAM? Sedmodnevni plan za gubljenje kilograma koji će voleti i lenji

Zbog usporenog metabolizma mnogi ljudi muče muku sa viškom kilograma. Nije lako osloboditi se “šlaufa oko stomaka”, ali uz jaku volju i dobar plan, sve je moguće. Mi vam donosimo nekoliko saveta kako da brže sagorevate kalorije.

Prvi dan – Testirajte metabolizam

Poželjno je da znate kakvo je stanje vašeg metaboliizma na osnovu vaših godina, visine, težine i fizičkog kretanja. Ovi podaci će pomoći da se odredi koliko kalorija vaš organizam stvarno može da potroši. Tek tada možete da znate kako da prilagodite unos kalorija, a samimim tim i da ubrzate metabolizam i počnete da gubite kilograme.

Drugi dan – Smanjite unos kalorija

Kada primenjujete rigoroznu dijetu i drastično smanjite obroke i dnevni unos kalorija, organizam se unervozi, jer dobija signale o mogućem izgladnjivanju, a to usporava razmenu materija. Najbolji način je da smanjite unos za samo 100 kalorija od onoga što ste uobičajeno jeli.

Treći dan – Dodajte vašoj ishrani proteine

Ako želite brži metabolizam, hranite se proteinima. Organizam sagoreva dvostruko više kalorija nakon unosa proteina nego posle unosa ugljenih hidrata. To ćete najbolje uraditi tako što ćete uvesti ribu dva puta nedeljno, zato što je bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, koji povećavaju sagorevanje enzima u organizmu.

Četvrti dan – Jedite češće

Ako jedete češće, ubrzaćete metabolizam, iako to paradoksalno izgleda. Važno je da jedete redovno, što znači tri obroka dnevno, uz dve užine. Ne zaboravite da jedete u roku od sat vremena po buđenju kako organizam ne bi stigao da oseti glad.

Najbolje je da se pridržavate sledećeg rasporeda:

– doručak između 6 i 8h
– užina u 10.30h
– ručak između 12 i 14h
– užina između 15 i 17h
– večera između 17 i 19h

Peti dan – Konzumirajte cink

Cink smanjuje osećaj gladi tako što povećava nivo leptina, ključnog hormona koji upozorava da smo siti, tako da ne nastavljamo da jedemo ako više nismo gladni.

Šesti dan – Dodajte napicima led 

Zeleni čaj i kafa sadrže kofein, supstancu koja prirodno podiže metabolizam. Dodajte led i pospešićete ga još više.

Napici s ledom teraju organizam da više radi kako bi se zagrejao, a to znači da troši više energije.

Sedmi dan – Vežbajte kratko, ali snažno

Kada krenete da vežbate kratko, ali snažno, vi budite mišiće koji momentalno zahtevaju više kalorija, a onda ih i brzo sagore. Kratki žestoki ples, ili penjanje uzbrdo će vam pomoći u tome.

Izvor: seksigrad.com

Foto: pixabay.com

 

Check Also

LEKOVITA HRANA: Recept za supu koja je do 100 puta efikasnija od antibiotika!

U sezoni virusa i gripa, malo ko se izvuče bez posete lekaru, injekcija i antibiotika. …

Ostavi komentar

avatar
  Pretplati se  
Obavesti me o
error: Content is protected !!