Home / Naslovna / KAFA SE NE PIJE IZMEĐU 8 I 9 UJUTRU: Evo kada je idealno vreme za ovaj napitak

KAFA SE NE PIJE IZMEĐU 8 I 9 UJUTRU: Evo kada je idealno vreme za ovaj napitak

Istraživanja su potvrdila da većina ranoranilaca i uživalaca kafe voli da ovaj užitak sebi priredi između 8 i 9 sati ujutru. Međutim, to može prilično da naruši sve dobrobiti ranog ustajanja.

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism je objavio istraživanje koje potvrđuje da ljudsko telo luči najviše kortizola oko pola devet pre podne.

Ovo je hormon kojeg luči nadbubrežna žlezda, podiže nivo energije, a zovu ga i “hormon stresa”. Odgovoran je i za povećanje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, pa je zbog svega navedenog pravi je “doping” za organizam. Kada na sve to dodate šolju kafe sa dobrom dozom kofeina, luči se više i kortizola pa organizam lako dolazi u stanje anksioznosti.

Doktor Stiven Miler kaže:

– Kada pijete kafu od 8 do 9 sati ujutru, pijete je u vreme kada je vaše telo prirodno hitro, brzo i oprezno zahvaljujući kortizolu. Biće vremena za kafu posle 9.30 pa do 11.30 kada nivo ovog hormona u krvi opada i kada ćete osetiti pun efekat kafe. Ako vam ujutru treba nešto toplo i osvežavajuće, popijte čašu mlake vode sa limunom i medom, a kofein ostavite za kasnije.

Izvor: seksigrad.com

Foto: pixabay.com

 

Check Also

LEKOVITA HRANA: Recept za supu koja je do 100 puta efikasnija od antibiotika!

U sezoni virusa i gripa, malo ko se izvuče bez posete lekaru, injekcija i antibiotika. …

Ostavi komentar

avatar
  Pretplati se  
Obavesti me o
error: Content is protected !!